Sessió inaugural del curs acadèmic 2022

Dijous passat, 27 de gener, va tenir lloc en la seu de la Reial Acadèmia de Medicina dels Illes Balears la sessió inaugural del curs acadèmic 2022.

El doctor Macià Tomàs, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Balears (RAMIB), va pronunciar les paraules de benvinguda en el solemne acte d’inauguració del nou curs acadèmic 2022. En el seu parlament va fer un breu repàs de la memòria de l’any anterior destacant l’ingrés del doctor Oriol Bonnín com a acadèmic d’honor o del doctor Josep M. Vicens com a acadèmic numerari.

L’acte va prosseguir amb la lectura de la memòria acadèmica 2021 a càrrec del secretari general M. I. Sr. Antoni Cañellas Trobat en la qual va destacar el suport rebut per la Conselleria de Presidència quant al foment de la recerca i l’estudi de les diferents branques del coneixement biosanitari.

Tot seguit, el M. I. Sr. Sebastià Crespí Rotger, va pronunciar el discurs inaugural De la pesta de 1820 a la pandèmia de la COVID 19: Reflexions sobre epidèmies, ciència i salut pública als Illes Balears. El Dr. Crespí va explicar en el seu discurs que la pesta de 1820 i l’evolució en salut pública des de llavors fins a la pandèmia per COVID. «Dels 1.684 habitants que tenia Son Servera van morir 1.040», va recordar. «En quatre mesos la població va quedar reduïda a 670 habitants». El doctor Crespí va destacar la rellevància que la pandèmia de fa dos segles no es propagués per tota l’Illa. «És clar que    gràcies a la pesta de 1820 es van introduir uns certs principis de la sanitat preventiva», va assenyalar. «Hi ha alguna relació de causa efecte entre aquell aprenentatge traumàtic i el maneig de les epidèmies posteriors», va dir.

Posteriorment es van lliurar els premis i distincions corresponents al curs acadèmic 2020, els quals no havien pogut lliurar-se a causa de la pandèmia, i 2021.

Concessió de la Medalla Dr. Mateu Orfila de l’Acadèmia al M. Il·ltre. Sr. Bartomeu Anguera Sansó.

DISTINCIONS CURS ACADÈMIC 2021

 

Acadèmics corresponents electes

Dr. José Ignacio Ramírez Manent

Dr. Pere Salas Vives

PREMI DE LA REIAL ACADÈMIA DE MEDICINA DE LES ILLES BALEARS

Títol: “Efectos neurotóxicos del triclosán sobre las neuronas sn56 procedentes del pro- sencéfalo basal del ratón y su posible implicación en el desarrollo de enfermedades neurodegenerativas”.

Paula Viviana Moyano-Cires Ivanoff i col. Universidad Complutense de Madrid.

PREMI MATEU ORFILA, a la trajectòria d’un professional de la salut

Sra. Rosamaria Alberdi Castell, a proposta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears.

CÈDULA FUNDACIONAL 1788

Escola Universitària ADEMA, per la col·laboració amb la Reial Acadèmia i el patrocini del premi acadèmic al millor estudi d’investigació en salut bucal i nutrició.

PREMIS PATROCINATS

Premi Prof. Jean Dausset a la millor tesi de Medicina i Ciències Afins, elaborada a les Illes Balears dins el curs acadèmic 2020.

Títol: “Aportes a la investigación en litiasis renal infantil”.

Dr. Javier Lumbreras Fernández. Hospital Universitari Son Espases.

Premi Doctor Ramón Rotger Moner per al millor estudi sobre cirurgia i especialitats quirúrgiques.

Títol: “Funcionamiento y usos clínicos del Sistema Meek de microinjertos. Revisión

sistemática de la literatura y experiencia en una unidad de grandes quemados”.

Alberto Sánchez García i col. Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

Premi del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, per al millor estudi d’investigació en infermeria en qualsevol dels seus àmbits.

Títol: “Papel de la enfermeria del trabajo en la detección precoz de personas con alto riesgo de resistencia a la insulina”.

María Gíl Llinás i col. Hospital Universitari Son Llàtzer.

Premi Hospital Quirónsalud PalmaPlanas al millor estudi sobre les especialitats mèdiques.

Títol: “Parámetros antropométricos relacionados con valores de alto riesgo de diferentes escalas de hígado graso no alcohólico y fibrosis hepática en 146.318 adultos españoles”.

José Ignacio Ramírez Manent i col. Gerència d’Atenció Primària de Mallorca (IB-SALUT).

Premi del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, per al millor estudi d’investigació en l’àmbit de les ciències farmacèutiques.

Títol: “Variables antropométricas, sociodemográficas y clínicas que influyen en el grado de control de la glucemia en 10794 diabéticos tipo 2 en tratamiento hipoglucemiante”.

Hilda Maria González San Miguel i col., Escola Universitària ADEMA. Universitat de les Illes Balears.

Premi ADEMA, per al millor estudi de recerca en salut bucal i nutrició.

Títol: “Lesiones traumáticas orales como signo de violencia. Importancia de la detección en la visita dental”.

Sebastiana Arroyo Bote i col. Escola Universitària ADEMA.

Una vegada finalitzada el lliurament de premis i distincions es va donar per inaugurat el curs acadèmic 2022 per part del president de la corporació, finalitzant així l’acte.

Pot visualitzar la sessió en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=ifZGEYgJLPE&t=1271s