Presentació del llibre “El zaguán de la eternidad” de Jesús A. García Sevilla.

El passat 29 de novembre es va dur a terme, al saló d’actes de la RAMIB, la presentació del llibre “El zaguán de la eternidad” de Jesús A. García Sevilla.

Va obrir l’acte el President de la RAMIB, Excm. Sr. Macià Tomàs Salvà atorgant la paraula a la Dra. Pilar Andrés, Catedràtica de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears, per tal de fer una primera presentació del llibre i de l’autor.

Seguidament el Dr. Jesús A. García Sevilla va fer la seva intervenció.

El zaguán de la eternidad és el títol de la nova novel·la del doctor García Sevilla, investigador col·laborador de la Universitat de les Illes Balears i membre del grup de recerca en Neurofarmacologia. L’obra és una combinació de novel·la i assaig sobre la vellesa, que inclou, en el vessant més d’assaig, la fisiologia i la patologia de l’envelliment de l’Homo sapiens.

En el contingut d’assaig del llibre, s’estudien amb rigor acadèmic diversos aspectes de la vellesa i de la demència, des de l’antiguitat hipocràtica fins al segle XIX, amb l’arribada de la neurociència moderna i la doctrina neuronal, especialment els processos neurodegeneratius, com ara l’Alzheimer, i, en segon lloc, la demència d’origen vascular, clarament associada a la mort de neurones. L’assaig també és un estudi detallat dels medicaments que s’administren actualment en el tractament de l’Alzheimer.

En la part de novel·la, l’acció transcorre a Ginebra i durant tres anys. En la narració, el jutge Daniel Alarcón patirà tres molests insomnis, i, en forma de soliloqui, divagarà sobre temes molt diversos, incloent-hi problemes de salut propis de l’edat, però principalment sobre la comprensió de l’inaccessible concepte d’eternitat.

Al llarg de l’obra, les reflexions del personatge, que són les de l’autor, il·luminaran el lector sobre allò que la ciència pot aportar per fer una passa que continua essent inassumible per l’ésser humà.

Una vegada finalitzada la presentació l’autor va respondre als dubtes del públic assistent en l’habitual col·loqui posterior.