Presentació de la catalogació i digitalització del fons de la pesta de 1820 de l’Arxiu de la RAMIB

Sessió científica. – Dia 1 de juny de 2021 es va celebrar a la seu acadèmica de Can Campaner la sessió científica “Presentació de la catalogació i digitalització del fons de la pesta de 1820 de l’Arxiu de la RAMIB”.

Va obrir l’acte i va presentar als conferenciants el President de la Corporació Excm. Sr. Macià Tomàs Salvà.

La ponència va ser portada a caboo pel Sr. Miquel Pastor Tous, director de el Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat dels Illes Balears i el Sr. Miquel Amengual Bibiloni responsable de la catalogació i digitalització de l’Arxiu.

Els ponents van exposar que el 1820 una epidèmia de pesta va afectar el Llevant de Mallorca. La gestió d’aquest episodi va generar una gran quantitat de documentació, que recentment ha estat catalogada i digitalitzada pel Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.

El resultat són més de 6.000 documents que han estat ordenats, classificats, preservats amb materials moderns, digitalitzats i també preservats digitalment, seguint els estàndards internacionals de preservació i d’arxivística.

El fons inclou correspondència entre les institucions sanitàries i els pobles afectats, i amb els metges, recomptes d’infectats i morts, i també les actes de la principal institució de salut pública, la Junta Superior de Sanitat de les Illes Balears, durant els anys de l’epidèmia, informació sobre els cordons sanitaris, llatzerets, vigilància marítima, etc.

A més, el fons és accessible des de la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears, que coordina el Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB. Es pot consultar a <www.arxiu-historic.uib.cat>.

Un cop finalitzada la ponència, i d’unes paraules de l’Excm. Sr. Llorenç Huguet, rector magnífic de la UIB, es va seguir amb el col·loqui habitual de les sessions científiques en què els ponents van resoldre els dubtes plantejats pel públic assistent tant a la sala com a través de l’emissió en directe al canal de youtube de la corporació.

Poden tornar a visualitzar l’acte fent clicant en el següent enllaç:

youtube.com/watch?v=TiGOrC-gD-E&t=3s