Sessió científica extraordinària 21/04/2015: “Cap als estudis de medicina a la nostra Comunitat”

 

Sessió científica. – El passat dia 21 d’abril es va celebrar a la seu acadèmica de Can Campaner la sessió científica “Cap als estudis de medicina a la nostra Comunitat”, en format de taula rodona. 

 

 

Va obrir l’acte el president de la Reial Acadèmia de Medicina, Dr. Macià Tomàs, que va donar la benvinguda al públic i autoritats, va centrar el dabate i va presentar als intervinents. Va moderar la taula el acadèmic Dr. Joan Besalduch.

En representació de la UIB, el doctor i acadèmic Fèlix Grases va advertir que l’autorització donada per l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) al pla d’estudis presentat per la UIB en l’any 2012 caduca als 5 anys, per la qual cosa l’últim curs en el qual es podrien implantar seria el 2016-2017.

També va advocar Prof. Grases per començar amb els cursos clínics de 3r i 4t que ja disposen d’una infraestructura per impartir-los en l’hospital de Son Espases i no implicaran la llicenciatura de més metges en un país que ja pateix un excés d’oferta d’aquests especialistes, per no parlar de l’efecte crida que provocaria en els estudiants balears i espanyols que estudien Medicina a altres comunitats i fins i tot a l’estranger. I, com a últim argument, va apel·lar a l’escàs cost, d’un milió d’euros anual, que tindria la implantació.

En nom del Col·legi de Metges, el seu president Antoni Bennàssar també va apel·lar a l’efecte crida que provocaria oferir tercer i quart de Medicina a les illes. “Ho tenim tot, consens, ubicació, personal molt qualificat per a donar classes i una universitat capdavantera”, ha proclamat.

Miquel Fiol, de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma ((IdISPa), va recordar que, sense facultat de Medicina, l’institut que dirigeix, en la qual 550 professionals treballen en 7 línies de recerca repartits en 47 grups, no podrà acreditar les seves investigacions.

En representació de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, el doctor Joan Bargay, va coincidir amb els arguments dels seus col·legues i ha lamentat que, al costat de La Rioja, Balears sigui l’única comunitat autònoma del país que no té aquests estudis.

Els professionals mèdics de Son Espases es van veure representats pel Dr. Javier Ibáñez, cap del servei de neurocirurgia, que ha recalcat que aquesta iniciativa és un projecte no solament de la UIB sinó de tota la xarxa sanitària de la comunitat autònoma. Ha subratllat que els professionals gaudeixen ensenyant als estudiants i que aquesta docència és un estímul, ha recalcat la millora de la qualitat assistencial que suposarà la implantació dels estudis i va concloure que permetrà fidelitzar el personal qualificat que fins ara, s’ha marxat per la impossibilitat de desenvolupar una carrera acadèmica.

El doctor Ibáñez va concloure recordant que en les unitats docents de Son Dureta i Son Espases s’han format 1.200 especialistes via MIR, una dada que acredita el nivell dels professionals del centre per impartir formació als metges de grau.

Després de l’exposició dels ponents es va obrir un debat amb el públic assistent, moderat pel Dr. Joan Besalduch. Responent a una de les preguntes plantejades, el Dr. Grases va precisar que l’escàs cost de la implantació inicial dels cursos de 3r i 4t es deu al fet que la infraestructura per a impartir-ja està habilitada a l’Hospital Son Espases i, per tant, aquesta quantitat només aniria destinada a pagar els salaris del personal administratiu i docent.

Un dels últims a intervenir va ser el rector Llorenç Huguet, que va emplaçar a encomanar aquest consens unànime als polítics el que, al seu parer, reforçaria el sistema universitari públic. Va recordar que Balears, malgrat comptar amb una població de 1,2 milions de persones, no té facultat de Medicina quan a Catalunya coexisteixen 11, el que llança una proporció d’un centre d’aquests estudis per cada sis-cents mil habitants. Per tot això, el rector va emplaçar a recuperar la voluntat política que, va recordar, es va donar l’any 2008, quan el Parlament va emplaçar a la UIB ia les conselleries de Salut i Educació a treballar per poder implantar aquests estudis de grau a Mallorca.