Conferencia : “Valor de la expresión del ARN Mensajero de la Isocitrato deshidrogenasa (IDH1) como medidor de la agresividad de los gliomas” a càrrec de la Dra. Malén Sampol López

Els gliomas són el tipus més comú de tumor cerebral primari del Sistema Nerviós Central. En humans, mutacions somàtiques puntuals en el gen isocitrato deshidrogenasa 1 (IDH1) són freqüents en gliomas, la majoria transicions d’una sola base: G395A, i estan associades a una major supervivència d’aquests pacients amb *glioma quan els comparem amb aquells que no tenen la mutació. Entre les conseqüències funcionals de la mutació de la *IDH1, estudis demostren un fort descens en la producció de NADPH reduït depenent de isocitrato en les cèl·lules.

 

Investiguem l’expressió del ARNm de IDH1 i la presència o absència de la mutació G395A en una sèrie de gliomas, tant d’alt com de baix grau. En particular, estudiem 38 casos de gliomas i 7 metàstasis analitzant el centre i la perifèria de mostres en fresc i procedents de resecció en bloc

No trobem diferències entre les regions central i perifèrica pel que fa a l’expressió del ARNm i la mutació de IDH1. No obstant això, podem observar una major expressió del ARNm de *IDH1 i una menor incidència de la mutació en tumors d’alt grau quan els comparem amb aquells de baix grau.

Aquest estudi mostra que els gliomas amb *IDH1 normal tenen una major expressió de ARNm independentment de la zona del tumor. Això podria conduir a un augment en l’activitat enzimàtica i major presència de NADPH, necessari per al creixement cel·lular. Així, el major poder de reducció d’aquestes cèl·lules podria explicar la major agressivitat d’aquest subtipo de gliomas.