Recerca i Transferència del Coneixement del Govern Balear, el llibre facsímil “L’Escola d’Anatomia i Cirurgia de Mallorca (1790-1827)”.

Alfonso Ballesteros, Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears i director del Patronat Científic del Col·legi de Metges, va presentar, juntament amb Miquel Deyà, Director General d’Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement del Govern Balear, el llibre facsímil “L’Escola d’Anatomia i Cirurgia de Mallorca (1790-1827).

 

Va presidir l’acte Bartolomé Anguera, President de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, acompanyat per nombroses autoritats i representants del món sanitari i social. Entre altres, el President del Parlament de les Illes Balears, Pere Rotger, el Conseller de Salut, Família i Benestar Social, Antoni Mesquida, el Conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafael Bosch, l’alcalde de Palma Mateu Isern, el Vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, el Comandant General, Adolfo Orozco, el Director General de Salut Pública i Consum, Federico Sbert, la Regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Palma, Rosa Llobera, el President del Consell Consultiu, Rafael Perera, el President de la Reial Acadèmia d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics, Roman Pinya, la Presidenta de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià, Neus García-Iñesta, el President de l’Acadèmia de Jurisprudència, Miquel Massot, el President del Col·legi de Metges de les Illes Balears, Antoni Bennasar i, el President del Grup Serra, Pere Serra.

En l’obra, segons va explicar Alfonso Ballesteros, “es pot apreciar el gran avanç que per a la cirurgia va suposar el passar de ser considerada un ofici a una professió, de reconegut prestigi i unida avui en dia a la Medicina”. Va exposar en la seva intervenció que “L’Escola d’Anatomia i Cirurgia de Mallorca va ser una institució representativa de les moltes que al llarg del segle XVIII van sorgir a tot Europa” i, també va recordar que la seva creació “va ser conseqüència de les propostes il·lustrades de renovació del pensament científic i desenvolupament de les professions “.

Miquel Deyà, va ressenyar que “L’Escola d’Anatomia i Cirurgia de Mallorca va començar a impartir classes a l’abril de 1790, es cursaven sis anys d’estudis i va tancar les seves portes el 1827”. Va fer, a més un interessant recorregut de les diferents escoles que sobre Medicina i Cirurgia es van desenvolupar en diferents places espanyoles i, va explicar el seu context en la Il·lustració Espanyola i la seva paral·lelisme en diferents punts d’Europa i els seus personatges més rellevants.