El passat 20 d’abril de 2023, es va celebrar en la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears la sessió científica “La Ciutat romana i tardoantiga de Pol·lèntia (Alcúdia, Mallorca). Cent anys d’excavacions arqueològiques (1923-2023).” organitzada conjuntament per la RAMIB i el Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears.
El president de la RAMIB, Joan Besalduch Vidal, va obrir l’acte agraint a la conferenciant, a les autoritats i al públic la seva assistència
Va presentar a la ponent, representant al Col·legi Oficial de Biòlegs dels Illes Balears, el Sr. Pere Crespí Salom, exposant el currículum de la ponent.
La sessió científica va ser duta a terme pel Dr. Miquel Àngel Cau Ontiveros, Research Professor de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Director de l’Institut d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona (IAUB) i Director de l’Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona (ERAAUB).
El Dr. Cau va explicar, entre diverses coses, que enguany es compleixen 100 anys des de l’origen de les tasques arqueològiques iniciades a l’any 1923.
L’excavacions sistemàtiques, amb permís oficial de Madrid, van arrencar en 1923, i s’han continuat de manera ininterrompuda, amb excepció de la Guerra Civil, fins ara. És cert que la ciutat es coneixia d’abans, perquè hi ha troballes ja en el segle XVI, però l’arqueologia pròpiament dita arrenca en 1923.
S’han conegut moltes coses en un segle. Cal recordar que les primeres excavacions es fan en terrenys privats amb la condició que es tapi de nou després d’excavar, per la qual cosa d’aquests llocs no es veu res, però això no significa que no sapiguem més coses de les que es veuen. Ara estem en un moment molt dolç, amb un equip molt gran d’unes 100 persones a l’estiu i excavant en diversos sectors. Hi ha moltíssim per fer perquè és una ciutat molt gran, de 19 a 21 hectàrees de terreny. De fet, tot el camp que es veu al voltant també és la ciutat.
Recentment hem excavat el macaellum, que era el mercat romà de la ciutat, unes tavernes en el nord de la ciutat o les necròpolis del sud. També destaca la basílica civil, que era el gran edifici en el qual s’impartia justícia i en el qual hem excavat una petita part que ens ha sorprès per un mosaic opus sectile en una avantsala pavimentada format per hexàgons de pissarra color negre gris que si els juxtaposes tenen a dalt una peça de marbre blanc. És impressionant. Finalment, estem excavant la part residencial per a veure si som capaces d’arribar als nivells fundacionals del 123 a. C. i poder investigar la fase preexistent anterior en la qual se sap que hi havia un poblat talaiòtic.
Així mateix de cara al futur va indicar que la part científica va molt bé, però la gran aposta de futur és una reivindicació històrica: la creació del que sempre hem anomenat un museu propi. Això ha evolucionat a un centre de recerca que inclogui un espai museístic i que tingui secció terrestre i subaquàtica. Seria una gran infraestructura no sols per a Pol·lentia, sinó per a Mallorca.
Una vegada finalitzada la ponència es va obrir el torn obert de paraula habitual en el que el públic va poder plantejar diverses qüestions que varen ser respostes per ponent.
En finalitzar el debat el president de la corporació va tancar l’acte agraint a la Dr. Cau la seva magnífica ponència.
Pot visualitzar la sessió en el següent enllaç: