24/11/2022: Lliurament dels V Premis Balears contra el Càncer

El dimarts dia 24 de novembre de 2022 va tenir lloc, en la seu de Ca Campaner, el lliurament dels V Premis Balears contra el Càncer que reconeixen els millors treballs de fi de grau i màster de la UIB relacionats amb la recerca oncològica i la conscienciació sobre la malaltia.

Va obrir l’acte el vicepresident de la RAMIB, M. Il·ltre. Sr. Dr. Ángel Arturo López González i va presentar als ponents el vicerector del Campus i Universitat Saludable, Dr. Adrià Muntaner Mas.

En la categoria de ciències bàsiques, la primera presentació amb el títol Estudi pilot del mecanisme molecular del compost SM08502 per a avaluar el seu possible ús com a antitumoral en sarcomes de parts toves va ser duta a terme per Leire Azperren Domínguez a través de videoconferència.

La segona intervenció va correspondre a Antònia Martí Nadal i el seu treball es va titular: Desenvolupament d’un adhesiu tissular anticancerigen per la quimioteràpia intraperitoneal de càncer d’ovari avançat

Tot seguit Andrés Felipe Bedoya López va presentar el seu treball La metformina i el seu efecte sobre la inflamació associada a l’obesitat en el càncer de mama.

La quarta presentació va ser duta a terme per David Bartolomé Català, el seu treball va portar per títol Estudi de l’agent alquilant dianhidrogalactitot en cèl·lules de glioblastoma.

La següent presentació va ser duta a terme per Lucas Melguizo Sanz amb el seu treball Mitochondria response to obesity-related inflammation in a breast cancer 3D culture approach.

Una vegada finalitzades les presentacions corresponents a la categoria de ciències bàsiques es van presentar els treballs de la categoria d’atenció, promoció de la salut i prevenció des de la perspectiva biopsicosocial.

La primera presentació d’aquesta categoria la va dur a terme María Magdalena Femenías Moragues amb el treball Eficàcia de l’embenatge compressiu en el tractament del limfoedema secundari al càncer de mama.

La segona i última presentació va ser duta a terme per Antònia Puig Vidal amb el treball Maneig de l’ansietat davant la mort en pacients oncològics: panorama de la literatura.

Abans de conèixer als guanyadors, els set finalistes varen defensat els treballs davant el jurat, que estava format per representants de les dues entitats convocants: el doctor José Reyes, president de la AECC; el doctor Adrià Muntaner Mas, vicerector de Campus i Universitat Saludable; el doctor Arturo López, vicepresident de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, i la doctora Ana M. Canyes, professora del Departament de Filosofia i Treball Social.

En la categoria de ciències bàsiques, la guanyadora ha estat Antònia Martí Nadal, pel treball «Desenvolupament d’un adhesiu tissular anticancerigen per a la quimioteràpia intraperitoneal de càncer d’ovari avançat». El segon classificat ha estat Lucas Melguizo, pel treball «Mitochondria response to obesity-*related inflammation in a breast cancer 3D culture approach». Leire Azparren, Andrés Felipe Bedoya i David Bartolomé Català han obtingut el diploma d’accèssit.

En la categoria d’atenció, promoció de la salut i prevenció des de la perspectiva biopsicosocial, la guanyadora ha estat Antònia Puig Vidal, pel treball «Maneig de l’ansietat davant la mort en pacients oncològics: panorama de la literatura». En segona posició, Maria Magdalena Femenias, pel treball «Eficàcia de l’embenatge comprensiu en el tractament del limfoedema secundari al càncer de mama».

Abans de tancar l’acte el president de la delegació de Balears de la AECC va dedicar unes paraules als assistents i va felicitar a tots els ponents pels treballs presentats. A aquesta felicitació es va sumar el vicepresident de la RAMIB.