Sessió científica 03/04/2018: “Evolución de la donación y el trasplante en Mallorca durante el período 1989-2017”

 

Sessió científica. – Dia 3 de abril de 2018 es va celebrar a la seu acadèmica de Can Campaner la sessió científica “Evolució de la donació i el trasplantament a Mallorca durant el període 1989-2017”.

 

Va presentar al conferenciant l’acadèmic numerari Dr. Jordi Ibáñez Juvé anterior Cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Son Espases i va moderar el col·loqui el Sr. president de la RAMIB.

 

Velasco 1

Velasco 2

La ponència va ser portada a càrrec del Dr. a càrrec del Dr. Julio Velasco Roca, Cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Son Espases de Palma.

 

velasco 3

El Dr. Velasco va destacar que donar òrgans és salvar vides i ho saben bé els més de cent professionals que participen en el procés de la donació i la preparació dels òrgans per a un posterior trasplantament i que no seria possible sense que abans hi hagués una persona altruista (el donant o la seva família) que decidís ajudar a salvar una altra vida.

 

velasco 4

La Unitat de Trasplantaments es va crear a l’Hospital Universitari de Son Dureta l’any 1987, sota la direcció del Dr. Julio Velasco i el Dr. Pere Mercè. Dos anys van haver de passar fins a 1989 per acabar els protocols adequats per posar en marxa la unitat, alhora que va començar a funcionar l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Des de llavors fins ara s’ha anat millorant tota la logística i la coordinació amb tots els nivells assistencials.

 

El més important, va comentar, és detectar al potencial donant. Un cop detectat, és funció del coordinador fer el diagnòstic de mort encefàlica i la part més dura del procés, que és l’entrevista amb la família. Quan es detecta un potencial donant i es té el consentiment de la família, s’avisa l’ONT, que és la que busca els receptors específics ajustats a les característiques del donant. Fins fa pocs anys les extraccions de fetges les feien els equips que venien de la Península, actualment ja comptem amb autorització per fer-ho els professionals d’aquí, va comentar.

 

velasco 5

Així mateix va explicar que és important incentivar els equips de cirurgians de Son Espases perquè donarà prestigi a l’hospital la possible implantació dels trasplantaments hepàtics en la Comunitat Autònoma.

El debat després de la conferència va ser molt participatiu i d’alt nivell, coordinat pel Sr. president de la RAMIB.

 

velasco 6