29/11/2017: Recepció com Acadèmic numerari del M. Il·ltre. Sr. Lluís Masmiquel Comas

 

El dia 29 de novembre de 2017 s’ha celebrar l’acte oficial d’ingrés del Dr. Lluís Masmiquel Comas com a acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.

 

Van ocupar la taula presidencial al costat del Excm. Sr. Macià Tomàs Salvà, president de la Corporació, el president de la Reial Acadèmia de Belles Arts, Excm. Sr. Josep Prohens Julià, la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Sra. Margalida Frontera Borrueco, el president del Col·legi de Metges de les Illes Balears, Il·lm. Sr. Antoni Bennasar Arbós, i el secretari general de la Corporació, el M. Il. Sr. Antonio Cañellas Trobat.

MASMIQUEL1

MASMIQUEL2

El Dr. Masmiquel va pronunciar el discurs d’ingrés «l’obesitat, visió actual d’una malaltia crònica» matèria en què ha investigat intensament en els darrers anys en col·laboració amb equips bàsics i assistencials. El Dr. va exposar que l’obesitat és un dels principals problemes de salut pública, que s’ha de considerar una malaltia crònica complexa que necessita una avaluació experta dels matisos de cada pacient.

MASMIQUEL3

MASMIQUEL4

El nou acadèmic va sostenir en el seu discurs que «declarar la guerra a l’obesitat en tots aquests fronts no ha de considerar-se un problema econòmic per al Sistema sinó una inversió adequada i una part imprescindible de la solució.»

MASMIQUEL6

Al finalitzar el seu discurs, el Dr. Masmiquel es va comprometre a «continuar presentant batalla a l’obesitat en tots els àmbits possibles i, complint amb la missió de l’RAMIB, promoure el coneixement i el desenvolupament científic en obesitat des del si d’aquesta institució».

En nom de la Corporació va contestar a la recipiendari l’Acadèmic numerari M.Il. Sr. Joan Buades Reinés. L’acte es va tancar amb el lliurament del diploma i la imposició de la medalla corporativa al nou acadèmic per part del president.

MASMIQUEL5

MASMIQUEL7

El Dr. Lluís Masmiquel es va llicenciar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1988 amb el grau d’excel·lent i va realitzar la seva residència a endocrinologia a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona fins a 1993. Doctorat el 1997 Cum Laude, per estudis sobre la retinopatia diabètica, publicats en revistes d’elevat factor d’impacte: American Journal of Ophthalmology, British Journal of Ophthalmology i Journal of the American Society of Nephrology.

Un cop finalitzada la residència a Barcelona, ​​es va traslladar a Palma de Mallorca on va treballar com a metge adjunt al servei d’endocrinologia de l’Hospital Universitari Son Dureta. Aviat va ser nomenat consultor per a l’Hospital Joan March.

A la dècada dels 90, l’endocrinologia únicament s’havia instaurat a l’Hospital Universitari Son Dureta. El Dr. Masmiquel amb el seu paper com a consultor a l’Hospital Joan March, va impulsar i va aconseguir desenvolupar i afermar aquesta especialitat.

Amb la inauguració de l’Hospital Son Llàtzer, va iniciar la seva etapa com a metge adjunt al servei d’endocrinologia. Posteriorment, va aconseguir la plaça de cap de servei d’endocrinologia i nutrició de l’Hospital Son Llàtzer.

En l’àmbit de la gestió també s’ha desenvolupat, primer, realitzant un màster en Administració Sanitària per l’ Institut de Salut Carlos III i, posteriorment, exercint com a director mèdic de l’Hospital Son Llàtzer entre els anys 2008 i 2012.

El Dr. Lluís Masmiquel s’ha caracteritzat per una constant tasca investigadora, centrant-se en l’estudi de l’obesitat amb especial referència a les seves complicacions cardiovasculars i la diabetis mellitus. També ha treballat -va recordar en l’acte el Dr. Joan Buades que li va donar la rèplica -com investigador principal en assaigs clínics i és autor de múltiples comunicacions a congressos i articles en revistes indexades nacionals i internacionals.

En el camp de l’obesitat ha participat, sent coautor, dels documents de consens de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat. És considerat un expert en el tractament de la Diabetis Tipus 2 i les seves implicacions sobre el risc cardiovascular. Ha estat coordinador nacional i ha format part del panell mundial d’experts per al desenvolupament de l’estudi LEADER.

Aquest estudi ha estat punt d’inflexió per al tractament de la diabetis demostrant per primera vegada que un anàleg del pèptid-1 similar al glucagó (GLP-1) té beneficis cardiovasculars en pacients diabètics d’alt risc.

Recientment, ha participat com a investigador principal en un estudi amb un altre anàleg de GLP-1, semaglutida, els resultats han estat publicats en Lancet Diabetis and Endocrinology.

En l’actualitat, lidera un grup de recerca en malalties vasculars i metabòliques pertanyent a l’Institut d’Invesigació Sanitària de Balears (IUNICS-IdISBa, que reuneix els investigadors clínics i bàsics en biomedicina).

Aquest grup juntament amb el del professor Grases ha generat i transferit la primera patent de l’IB-Salut que inclou l’ús de l’àcid fític o de les seves sals sol o en combinació amb vitámeros B6 per a la prevenció de la formació de productes de glicació.

Per la seva tasca investigadora, el Dr Lluís Masmiquel també ha estat guardonat per l’Il·lustre Col·legi de Metges de les Illes Balears (COMIB) amb el prestigiós Premi Metge Matas d’investigació.

MASMIQUEL8