Sessió científica 02/06/2015: “Insuficiència hepàtica aguda sobre crònica” a càrrec del Professor Vicente Arroyo Pérez

 

El Prof. Vicente Arroyo Pérez va ser el distingit professional que va pronunciar la sessió científica sobre l’Hepatitis, la qual va tenir lloc el passat dimarts 2 de juny, a la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears al carrer Can Campaner de Palma. 

 

 

La prestigiosa entitat, en col·laboració amb la Vicepresidència i Conselleria de Presidència del Govern autonòmic, va organitzar la conferència titulada “INSUFICIÈNCIA HEPÀTICA AGUDA SOBRE CRÒNICA (Acute-on-chronic liver failure)”. Va obrir la sessió el President de la RAMIB, Dr. Macià Tomàs Salvà.
El Prof. Vicente Arroyo és catedràtic de Medicina a la Universitat de Barcelona i actualment dirigeix ​​el prestigiós Centre d’Investigació Biomèdica Esther Koplowitz, inaugurat l’any 2010 i adscrit a la “Fundació Clínic”. La seva trajectòria professional es troba lligada al Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic des que aquesta unitat fos fundada l’any 1968, quan el Dr. Vicente Arroyo es va integrar tot just acabada la carrera, convertint en pocs anys aquell servei en referent de la Hepatologia internacional, la qual va compartir amb figures avui tan reconegudes com els doctors Joan Rodés, Miquel Bruguera, Josep Terés o Josep Maria Bordàs.

La progressió d’aquella unitat fins al grau d’excel·lència clínica queda reflectida en el llibre “La Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Història d’una aventura (2003) “, de lectura tan amena com instructiva, on el Dr. Rierol apareix com un dels protagonistes principals.

A més, el Prof. Vicente Arroyo és autor de capítols de successives edicions de dos manuals de medicina interna de referència per a generacions de metges i estudiants de Medicina: el “Farreras-Rozman” o el “Rodés-Guàrdia”.

El Prof. Vicente Arroyo va dissertar sobre la insuficiència hepàtica aguda sobre crònica, una nova síndrome que el consorci de recerca internacional que ell mateix encapçala ha definit, atorgant-li criteris de diagnòstic propis. L’estudi va ser publicat a “Gastroenterology” i ha suscitat el viu interès de la comunitat científica, mereixent editorials en la mateixa “Gastroenterology” i en “Nature Reviews”.

La insuficiència hepàtica crònica es troba en molts països entre les deu principals causes de mort en adults i és la causa més freqüent d’ingrés hospitalari entre els pacients amb malalties hepàtiques. L’aportació del grup de recerca del Prof. Arroyo és particularment oportuna, atès que l’escassetat de donants de fetge urgeix a la comunitat científica, dissenyar tractaments efectius per millorar la qualitat de vida i la supervivència d’aquests pacients.

L’excepcional trajectòria professional del Prof. Vicente Arroyo ha merescut nombrosos guardons i reconeixements, anunciats durant la presentació del nostre ponent a càrrec del seu amic, l’acadèmic Dr. Joan Buades Reinés.
 

Després de la magnífica exposició i un interessant debat, el president de la Reial Acadèmia de Medicina, Dr. Macià Tomàs Salvà, va tancar la sessió científica.