SESSIÓ CIENTIFICA -El vi ha estat al llarg de la Història més que una beguda

SESSIÓ CIENTIFICA : “El vi ha estat al llarg de la Història més que una beguda”.El viticultor i odontòleg menorquí Andrés Martínez-Jover va oferir una conferència a la seu palmesana de la Real Acadèmia de Medicina de Balears titulada “L’origen del vi i la seva relació amb la dieta mediterrània”.

El conegut cellerer elabora els seus brous en la seva finca familiar enclavada en ple parc de S’Albufera des Grau. El seu vi blanc Vinya Sa Cudia, -segell indiscutible de la casa-, és l’únic de Menorca inclòs en la Guia Repsol dels millors vins espanyols. Aquesta finca té a més el mèrit de ser l’única explotació de la Illa que elabora vi ecològic sota la marca Favàritx.

Precisament, des d’aquesta reconeguda experiència en viticultura i enologia, i des del seu vessant professional com estomatóleg i docent de química i nutrició, Martínez-Jover, va desenvolupar ahir un prolixa i interessant ponència sobre una de les begudes més antigues de la Humanitat, sobre els seus beneficis cardiosaludables i les seves característiques antioxidants, sempre des d’un consum moderat i responsable.

En aquest sentit, va ressaltar que ja els mèdics Hipocrátics en la Grècia antiga utilitzaven el vi amb finalitats medicinals com a desinfectant i antisèptic, pel seu alt contingut d’alcohol i àcid cítric. “Barrejat amb ungüents, argiles o herbes medicinals facilitava la curació de les ferides”, va relatar. En aquesta línia, va apuntar que fins i tot fins a l’any 1975, els vins medicinals estaven presents en la farmacopea europea, “però aquest moment de la Història el no es pot considerar per res un medicament”, va advertir.
Va explicar com els romans van aconseguir millorar les tècniques de cultiu del vi i la seva conservació, i com durant segles aquesta beguda va ser un aliment fonamental en la dieta de les poblacions del mediterrani. I és que a més d’aportar aigua potable “el 92 per cent del vi és aigua”, incrementa part de les calories que necessita l’organisme per sobreviure gràcies al seu alt contingut en sucres.

Va esmentar els moderns estudis sobre els polifenols i especialment sobre el reveratrol present en la pell del raïm. Va informar sobre aquest tema que el Consell Superior de Recerques Científiques ha aconseguit aïllar aquesta molècula “un potent antioxidant” del que s’estudia la seva eficàcia per reduir els processos d’envelliment. “En la Rioja hi ha cellers amb projectes de R+D+I molt avançats que busquen vins saludables i que estan aconseguint elaborar brous amb sis vegades més del normal de reveratrol,” va destacar el doctor.

“Cal tenir en compte que perquè el vi tingui efectes saludables s’aconsella un consum moderat, generalment de vi negre, que no ha de passar d’un got en el menjar principal i un altre en el sopar i, sempre hauria de ser pres amb menjar en l’estómac, especialment les dones”, va afegir. Un altre dels avanços assolits, va ressaltar Martínez-Jover, és l’ús del vi en cosmètica, en concret dels tanins i polifenols presents també en la pell del raïm.
El viticultor menorquí va relatar així mateix l’efecte cardioprotector del vi, especialment amb fenòmens com l’anomenat “paradoxa francesa”, on s’analitza la reducció d’infarts coronaris en aquelles poblacions del sud de França que tenen una alimentació basada en ingesta de llegums, cereals, oli d’oliva i ingesta reduïda de carns vermelles i a més de consum moderat de vi, sent est el factor diferenciador amb altres poblacions que, per exemple, tenen com a beguda prioritària la cervesa.

Martínez Jover va parlar dels estudis realitzats a la Illa de Creta, on es manifesta clarament una baixa incidència dels problemes coronaris respecte a altres països anglosaxons gràcies a la dieta mediterrània. El doctor va reconèixer que les noves generacions són més amigues dels refrescs ensucrats i la cervesa i en menor mesura del vi, tot això a pesar que en temps del faraons el vi era una beguda prestigiosa, reservada solament per a les elits, mentre que la cervesa era la beguda del poble. Afortunadament, segons el doctor, la socialització del vi no només ha permès el seu delit, sinó el gaudi dels seus beneficis dins de la dieta mediterrània.