La Reial Acadèmia de Medicina escenari de la presentació de la segona edició del llibre ‘El olivo en la cultura mediterránea’

S’olivera, és un arbre fascinant que forma part de la vida dels habitants del món mediterrani. La investigació amb l’ajuda de les tècniques de biologia molecular suposa un avanç important en el coneixement de s’olivera, i en conseqüència, en la identificació de gens relacionats amb la qualitat del fruit de l’oli. Els marcadors moleculars d’ADN han contribuït a millorar la selecció dels fruits, aconseguint estabilitat i claredat en la identificació d’espècies i varietats.

La dieta mediterrània és un dels millors exemples, en aquest sentit, la recomanació és que el greix no superi el 30% de l’energia total, permetent-se fins a un 35% si l’oli d’oliva és el greix majoritari.

El catedràtic de Pediatria, professor emèrit de la Universitat de Saragossa i president de la Real Academia de Medicina de Saragossa, Manuel Bueno Sánchez, va presentar a la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, la segona edició del llibre “El olivo en la cultura mediterránea”, una obra amb informació sobre s’olivera, la seva relació amb la salut, la investigació, la història i tradició d’aquest fruit mil·lenari. La presentació del llibre va ser a càrrec del catedràtic Francesc Bujosa, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.

L’expectació davant aquesta sessió científica va ser àmplia, un nombrós públic es va apropar fins a C´an Campaner per escoltar la informació que el professor Bueno va facilitar als presents. Al final de l’acte es va oferir una degustació amb la presència de l’oli mallorquí com a protagonista i es va sentir l’exquisidesa d’aquest gran producte.

Segons va explicar el doctor Manuel Bueno, quan era nin, la seva mare li donava per berenar pa-amb-oli, “les oliveres arriben fins als carrers de la meva ciutat i, és que el 79% de la terra cultivable de Jaén són oliveres”. En ser preguntat el doctor Manuel Bueno pels beneficis de l’oli d’oliva en els nens, el professor va contestar que, “l’oli d’oliva, una de les majors fonts d’energia de les quals disposam, és de fàcil digestió i és fonamental. Una torrada amb oli i tomàtiga en els nins de més de tres anys és recomanable” va concloure.