El passat dia 13 de setembre de 2022 va tenir lloc en la seu de la RAMIB el col·loqui: La informació en salut, la necessària qualitat.
El col·loqui va ser organitzat pel Club Ultima Hora i la Reial Acadèmia de Medicina dels Illes Balears (RAMIB)amb motiu del conveni de col·laboració signat entre ambdues institucions i va comptar com a ponents a la Sra. Elvira Lindo, escriptora i periodista i el M. Il·ltre. Sr. Javier Cortés Bordoy, secretari general de la corporació.
Varen signar el conveni la presidenta del Grup Serra, Sra. Carme Serra i el president de la RAMIB Dr. Joan Besalduch, els quals varen pronunciar unes paraules referents a aquest nou acord de col·laboració.
Una vegada finalitzat l’acte de signatura del conveni de col·laboració els dos ponents van debatre sobre la informació i la desinformació actual, sobre el paper distorsionant de les xarxes socials i sobre el futur que ve de la mà de les noves generacions que han deixat d’informar-se amb les fonts més clàssiques i fiables, els mitjans de comunicació.
Segons Elvira Lindo són molts els factors que han pogut influir en el canvi del panorama actual. La crisi dels mitjans, especialment el complex escenari de la premsa escrita, i les diferents entrades de publicitat, o la defensa de la gratuïtat dels continguts haurien abocat a la precarietat dels seus professionals. «L’opinió ha substituït moltes vegades a la informació», va defensar d’una banda. «A pesar que es paga, és més barat opinar que investigar», va dir. I a més «hem acostumat als lectors a no informar-se, sinó a buscar l’opinió que corrobori el que ell pensa», va afegir.
«Això és perillosíssim», reaccionava al seu costat el doctor Cortès, qui es va animar a exemplificar amb una recerca les declaracions de la periodista. «Fa sis anys publiquem un treball sobre on feien les consultes sanitàries unes 6.000 dones. El 70% acudia a Google, el 20% a una veïna o una amiga i el 10% restant al metge», va subratllar. «La conclusió és dramàtica perquè en Google les webs oficials surten en el lloc 14 o 15…».
I és que en matèria de sanitat les conseqüències poden ser encara més greus, com s’ha vist per exemple en la pandèmia. Durant la xerrada es va recordar com va proliferar el discurs antivacunes i el fet que tingués «més força informativa» Novak Djokovic per negar-se a protegir-se de la COVID que una carta d’un grup investigador defensant la seva efectivitat.
La famosa escriptora, també columnista, va defensar que fins i tot els tertulians o opinadors, col·lectiu entre el qual s’inclou, han de ser responsables: «Jo, categoria de científica no tinc, però sí ètica i la divulgació de la mentida té fins molt clars», va apuntar. En aquest sentit «cal no confondre la llibertat d’expressió amb la mentida perquè en cap cas la llibertat pot perjudicar als altres», va subratllar Lindo.
Per a prevenir la desinformació, en el col·loqui no van faltar referències a l’educació de la població, sobretot en edat escolar. El doctor Javier Cortés va advertir que «els hàbits de vida saludables han de saber-se com el codi de circulació» i Lindo va afegir que falten campanyes estatals en aquest sentit.
Abans d’acabar, Elvira Lindo va defensar la pràctica del bon periodisme com la millor font d’informació i va lamentar que «la seva base sigui la més invisible per al lector».
El col·loqui va ser seguit amb gran interès pel públic assistent finalitzant amb l’habitual debat posterior a les ponències.
Una vegada acabat l’acte el president va aixecar la sessió agraint l’assistència al públic i les autoritats presents.