05/11/2024: La Immunoteràpia: un canvi de paradigma en el tractament del Càncer?

Dimarts passat, 5 de novembre de 2024, la seu de la Reial Acadèmia de Medicina dels Illes Balears va acollir la sessió científica “La Immunoteràpia: un canvi de paradigma en el tractament del Càncer?”.

La sessió va ser duta a terme pel Dr. Pere Gascon, Professor titular de Medicina i Director del Laboratori d’Oncologia Molecular i Traslacional de la Facultat de Biològiques de la Universitat de Barcelona.

Va obrir l’acte el president de la RAMIB, Excm. Sr. Joan Besalduch Vidal, donant la benvinguda a les autoritats, ponents i al públic present i presentant al ponent i va exposar un breu resum del seu currículum.

El professor Gascon va exposar que als tractaments actuals del càncer, la incorporació de la immunoteràpia s´ha fet gairebé generalitzada.

Immunoteràpia és utilitzar el sistema immunològic per atacar el tumor. Tot comença amb el descobriment dels “check point inhibitors” per la qual cosa els seus descobridors, l´americà Dr. Jim Allison i el japonès Tasuku Honjo varen rebre el Premi Nobel de Medicina de l´any 2018. Els primers èxits clínics varen passar amb el melanoma maligne i varen ser excel·lents.

El ponent va seguir informant que també tenim els tractaments amb manipulació dels limfòcits del propi malalt: limfòcits que infiltren el tumor, cèl·lules CART, els conjugats de anticossos monoclonals carregats de quimioteràpia que actuen com a cavalls de Troia a les cèl·lules canceroses.

Per tot això la immunoteràpia porta molta esperança per tots els nostres malalts amb càncer i podem dir ja, que estem al principi d´una nova era. Cada vegada els tractaments de teràpia dirigida, antidiana, o personalitzats aniran en augment i tractarem al malalt en funció de la genètica.

En un futur es podrà tractar igual una leucèmia que un sarcoma perquè tenen les mateixes aberracions genètiques. La genètica és cada vegada més important en la classificació dels càncer.

Una vegada finalitzada la ponència es va obrir el torn obert de paraula habitual en el qual el públic va poder plantejar diverses qüestions que van ser respostes pel ponent.

En finalitzar el debat el president de la corporació va tancar l’acte agraint al ponent la seva magnífica ponència.

Pot visualitzar la sessió científica en el canal de youtube de la corporació: