01/10/2024: Projecte Autonòmic de Reconstrucció Mamària a Balears

Dimarts passat, 1 d’octubre de 2024, la seu de la Reial Acadèmia de Medicina dels Illes Balears va acollir la sessió científica “Projecte Autonòmic de Reconstrucció Mamària a Balears”.

La sessió va ser duta a terme pel Dr. Jaume Estrada Cuxart, Cap del Servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari Són Espases.

Va obrir l’acte el president de la RAMIB, Excm. Sr. Joan Besalduch Vidal, donant la benvinguda a les autoritats, ponents i al públic present.

A continuació, l’acadèmic numerari M. Il·ltre. Sr. Rafael Morales Soriano, va procedir a presentar al ponent i va exposar un breu resum del seu currículum.

El Dr. Estrada va exposar que en l’actualitat es considera la reconstrucció mamària part integral del tractament del càncer de mama. Tradicionalment en els Illes Balears no hi havia possibilitat d’accedir a la cirurgia reconstructiva en diversos centres de la xarxa sanitària pública.

Des de novembre de 2018 i de manera progressiva el servei de Cirurgia Plàstica ha implementat acords de col·laboració amb altres hospitals de la comunitat autònoma d’Illes Balears. Això ha permès l’accés universal de les pacients amb càncer de mama a la reconstrucció mamària. Presentem aquest projecte autonòmic amb dades assistencials com a exemple d’aprofitament de recursos i qualitat assistencial.

Avui dia Cirurgia Plàstica de Son Espases fa reconstruccions a Manacor, Inca, Can Misses i estem coordinats amb Mateu Orfila encara que la doctora d’allí no depèn de nosaltres. Són Llàtzer tenen el seu propi equip.

També va comentar la importància d’optimitzar recursos amb un sol servei hospitalari per a donar la mateixa qualitat quirúrgica i reconstructiva a diferents pacients de Mallorca i que sigui una idea homogènia en els mateixos llocs.

En els últims tres anys (2021, 2022 i 2023) aquest equip ha intervingut a 403 pacients a Son Espases de casos aguts amb càncer. Són persones en les quals ha participat cirurgia plàstica, després hi ha unes altres que no necessiten reconstrucció o temes en els quals no actuem. I fora d’aquest hospital han estat 210 pacients.

Hi ha dos tractaments quirúrgics. Un és de cirurgia conservadora i un altre oncoplàstica que permet un millor resultat. En els casos de mastectomia es poden fer implants o per penjolls, és a dir, amb teixits de la pròpia pacient. Som molt partidaris d’aquest cas i és el que fem en major proporció.

Una vegada finalitzada la ponència es va obrir el torn obert de paraula habitual en el qual el públic va poder plantejar diverses qüestions que van ser respostes pel ponent.

En finalitzar el debat el president de la corporació va tancar l’acte agraint al ponent la seva magnífica ponència.

La sessió científica es pot visualitzar de manera íntegra en el següent enllaç:

Pot visualitzar la sessió científica en el canal de youtube de la corporació: https://www.youtube.com/watch?v=uZYFTJDbh2U