Sessió científica 06/03/2018: “Vigilància activa: una nova estratègia en el tractament de càncer de pròstata”.

 

Sessió científica. – Dia 6 de març es va celebrar a la seu acadèmica de Can Campaner la sessió científica “Vigilància activa: una nova estratègia en el tractament de càncer de pròstata”.

 

Va presentar al conferenciant l’acadèmic numerari Dr. Fèlix Grases Freixedas i va moderar el col·loqui el Sr. president de la RAMIB.

benejam1

La ponència va ser portada a càrrec del Dr. Joan Benejam Gual, cap del servei d’Urologia de l’Hospital de Manacor i professor associat de Medicina de la UIB.

benejam2

Les tècniques d’abordatge monitoritzat del càncer de pròstata consisteixen, va explicar el doctor Benejam, en no operar i sí monitoritzar si aquest càncer en particular compleix una sèrie de requisits que el conformen com menys perillós: estar molt localitzat, tenir indicadors PSA menors de 10 i 1 gleasom menor de 6. «En aquests casos, i realitzant-se una sèrie de controls, com un nou PSA i un tacte rectal cada sis mesos i una biòpsia cada tres anys per confirmar que el càncer segueix sent poc agressiu, es pot evitar la intervenció quirúrgica o l’abordatge radioteràpic o determinar-los si es veu que és necessari », assegura.

benejam3

 

L’abordatge monitoritzat del càncer de pròstata-desenvolupat des de principis de segle als EUA i al Canadà, ha mostrat xifres d’èxit impressionants: només un 1% de mortalitat, en els afectats que «malgrat que han hagut d’aprendre a viure amb el problema» s’han evitat la cirurgia i les seves conseqüències. «Aquest càncer -recorda el doctor Benejam- és el més freqüent entre els homes, però el que té menys mortalitat atès que si es fa una detecció precoç el pacient pot viure molts anys. Cal fer-se PSA i altres controls, però no fer un sobretractament. No tractar-lo pot ser el més ètic en molts casos ».

benejam4

 El reconegut especialista advoca pel diagnòstic precoç, que permeti detectar el càncer en els seus estadis inicials i conèixer el seu grau d’agressivitat, «però si es detecta que es tracta d’un tumor de baixa agressivitat és més adequat instaurar una vigilància activa», tal com va explicar als reunits a la RAMIB.

benejam5

La ponència SER seguida amb gran interès pel públic assistent finalitzant amb l’habitual debat posterior a les ponències.

Es pot veure la sessió científica completa al canal de la RAMIB en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=YYoXdQ3Ex7E&t=966s