El passat dia 7 de novembre la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears va elegir per unanimitat el Dr. Josep Oriol Bonnín Gubianas com a nou acadèmic d’honor.
En compliment dels estatuts corporatius, el candidat havia estat proposat al ple per l’actual president, Dr. Macià Tomàs, a petició de cinc acadèmics, en aquest cas els antics presidents Drs. Josep Tomàs, Alfonso Ballesteros i Bartomeu Anguera i els dos acadèmics més antics, els Drs. Miquel Munar i Juana Mª Román.
La petició venia justificada per raons dels mèrits extraordinaris del candidat, assolits en el desenvolupament de la cirurgia cardíaca a Espanya.
El nomenament d’acadèmic d’honor és la màxima distinció que atorga la Reial Acadèmia i recau en personalitats de renom internacional. En la actualitat són acadèmics d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina els professors Santiago Grisolia García (2003) i Ciril Rozman Borstnar (2007). Els Premis Nobel de Medicina professors Severo Ochoa de Albornoz (1969) i Jean Dausset (1994), entre d’altres eminents científics, havien rebut també aquesta prestigiosa distinció.
Llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en cirurgia vascular, en cardiologia i cirurgia cardíaca, el Dr. Bonnín Gubianas va iniciar l’any 1984 el programa de transplantaments de cor a Espanya. Després d’ocupar la plaça de cap de servei de cirurgia cardíaca al Centre Quirúrgic Sant Jordi (1985-92) va exercir la de cap del servei de cirurgia de la Policlínica Miramar (1992, des d’on va iniciar el programa de cirurgia cardíaca a les Illes Balears. L’any 2002 va inaugurar el servei de cirurgia cardíaca a l’Hospital Universitari Son Dureta i va exercir, posteriorment, com a cap de servei de cirurgia cardíaca a l’Hospital Son Espases i a la Clínica del Grup Quirón PalmaPlanas. D’aquesta manera, converteix les Illes Balears en un punt de referència internacional i mundial en l’àmbit del desenvolupament de les pràctiques i les tècniques quirúrgiques aplicades a la resolució de les malalties del cor.
Durant la seva vida professional ha intervingut més de 10.500 pacients de cirurgia cardíaca, dels quals 7.000 a les Illes Balears. Amb els màxims reconeixements que s’atorguen en l’àmbit sanitari, Bonnín va ser distingit, l’any 1984, amb el Premi d’Investigació a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona sobre trasplantament cardíac, i l’any 1988, amb el Premi de la Societat Espanyola de Cardiologia en cardiopatia isquèmica. L’any 2009 obtingué el Premi Ramon Llull i el 2016 la medalla d’or de les Illes Balears.
A més, va obtenir mencions honorífiques pels films Trasplante cardíaco ortópico experimental i Trasplante cardiopulmonar experimental, presentats en les I Jornades Nacionals de Vídeo-Medicina del Postgraduat, que varen tenir lloc a Barcelona l’any 1985, i el primer premi de vídeo de recerca concedit per la CIRIT en les II Jornades, el novembre del 1987. Beca d’investigació KNOLL el 1988, atorgada per la Societat Espanyola de Cardiologia. Ha col·laborat en més de cent publicacions científiques relacionades amb la seva especialitat. Durant els anys d’exercici en la sanitat pública de les Illes Balears, tant a l’Hospital de Son Dureta com, posteriorment, a l’Hospital de Son Espases, ha estat distingit en sis ocasions amb el premi IASIST com a millor centre de tercer nivell a l’àrea del cor.
El Dr. Bonnín Gubianas manté una estreta relació amb la Reial Acadèmia de Medicina, de la que, a més, és acadèmic corresponent (2016). La nostra institució ja l’havia distingit (2010) amb el premi Fundació Mateu Orfila a la trajectòria d’un professional de la salut. És, finalment, un assidu participant dels actes acadèmics.