CONFERÈNCIA: Josep A. Tur Marí va oferir una conferència, titulada “Per què menjam el que menjam”. “

Les persones no mengem per impuls. L’acte de menjar varia segons el nostre gust, educació, genètica i inclús la història, de fet dos moments històrics en la humanitat han influït en la nostra manera d’alimentar-nos com han estat el descobriment del foc, on vam aprendre que els aliments tenien un altre sabor i es digerien millor. I la globalització dels aliments, alguna cosa que succeeix des de fa milers d’anys.

 

“Quan van arribar els Fenicis a Espanya van introduir un arbre anomenat olivera que donava com a fruit l’oliva, el qual va canviar la nostra forma de cuinar i d’alimentar-nos”, així ho va explicar el professor Josep A. Tur Marí, Doctor en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, Catedràtic de Fisiologia de la UIB, Director del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB, en la conferència que va oferir en la Reial Acadèmia de Medicina dels Illes Balears, titulada Per què menjam el que menjam?

 Per posar un altre exemple, el plàtan de Canàries té el seu origen a l’Àsia Central, “es pot pensar que les bananes pertanyen al continent americà però no és cert, el plàtan i la banana és el mateix i provenen d’Àsia”.

És a dir, que quan menjam el bagatge dels nostres avantpassats està present, des del punt de vista científic tot té una raó de ser i res és a l’atzar, “aprenem del que som i del que hem experimentat al llarg de la història. Per tant, si coneixem la nostra història aprendrem a no cometre errors”.

Entre els aliments que més anys d’història tenen es troba el pa. Tal com ho coneixem es remunta a l’any 50 aC. Les primeres blateres es van originar a Mesopotàmia i després a Egipte, d’allà es van estendre a la resta de països.

El iogurt té 5.000 anys d’història. Va ser inventat a Bulgària i es reservava per als nins i les parteres, “en el Mediterrani la llet tenia un component endèmic que provocava l’anomenada febre de Malta, per tant si es quallava la llet es podia prendre sense perjudici algun, així van sorgir les quallades, els iogurts i els formatges”.

El professor Tur va narrar algunes de les històries dels aliments més curioses i que han marcat a la humanitat, per exemple la forquilla va ser inventada pels Bizantins però no serà fins al segle XVII quan gràcies al matrimoni d’una princesa bizantina amb un noble venecià arribés fins a Europa com a dot de la princesa. Aquest curiós invent no va estar exempt de polèmica, ja que les persones no estaven acostumades a ficar-ho a la boca, no afinaven i es produïen ferides, en conseqüència l’Església tenia a la forquilla com un invent diabòlic. cal destacar, que la primera fàbrica de forquilles a Espanya va néixer al segle XVIII a la ciutat de Barcelona.

 

En l’actualitat continuam amb la globalització dels aliments, i fins fa 10 anys a Espanya era gairebé impossible menjar soia, avui dia el cas estrany és no tenir-la en algun plat d’amanida.