Conferència del Dr. Ramon Llull Cerdà · LES CÈL·LULES MARE DEL TEIXIT ADIPÓS, AVANTSALA DE LA MEDICINA REGENERATIVA DEL FUTUR

El teixit gras humà és una font d’abundants cèl·lules amb una capacitat regenerativa important. Aquestes cèl·lules, també anomenades cèl·lules mare, són capaces de proliferar, especialitzar la seva funció, controlar processos inflamatoris i organitzar xarxes de vasos per a la nutrició de teixits.

 

La importància d’aquest procés va ser explicat pel Dr. Ramon Llull Cerdà, director de l’Stem-Center de la Clínica Palmaplanas el passat dia 4 d’octubre, en la sessió científica titulada “Les cèl·lules mare del teixit adipós, avantsala de la medicina regenerativa del futur”, oferida a la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.

El científic va agrair al nombrós públic assistent, l’oportunitat de compartir durant unes hores els quinze anys de treball d’una de les seves grans passions, la investigació. “He tingut –digué- la sort del descobriment d’unes cèl·lules que tenen la capacitat regenerativa amb un potencial terapèutic important, la qual cosa es tradueix en un benefici directe per al pacient”.

El doctor Ramon Llull va explicar que utilitzen cèl·lules mare per intentar mantenir amb vida els empelts grassos, “aquesta és la gran arma que molts cirurgians plàstics, com maxil·lofacials, otorrinos, etc. estan buscant. Ara el greix en ser empeltat manté la seva vida, la seva viabilitat i el seu volum, la qual cosa ens ajuda a reconstruir mames, cares, defectes congènits, a més d’altres aplicacions”.

El científic va advertir que aquesta és l’avantsala d’alguna cosa que estar per venir, com és la utilització d’aquestes cèl·lules per curar ferides, consolidar fractures, controlar fenòmens inflamatoris, etc.

El doctor Ramón Llull, va animar als joves metges a creure en la professió, “la resposta del pacient és el més gratificant. Ells et diuen gràcies o ens diuen coses pitjors, però sempre ens ensenyen. Em sembla fonamental”.

Sobre aquest tema, va explicar que la comunitat mèdica necessita -ara més que mai- invocar a la professió, “som metges perquè volem ser-ho i perquè volem curar, independentment de les circumstàncies. Antecessors nostres han practicat la medicina en condicions més adverses que les nostres d’ara. La vocació és la que ens porta fer un bon treball amb molt o amb pocs diners”.

Van assistir a l’acte, el Dr. Antoni Salvá Cerdà, Coordinador de la Unitat de Sanitat Corporativa de l’IbSalut; el Dr. Antoni Bennasar Arbós, President del Col·legi de Metges; el Dr. Miquel Monserrat Quintana, Delegat d’ASISA Balears i, el Sr. Manuel Cifré Ramos, benefactor de la nostra Reial Acadèmia. Entre el públic es trobaven bastants cirurgians de l’Hospital Son Espases i de l’Hospital Palmaplanas, a més d’Acadèmics i públic interessat en la sessió.

Va presentar l’acte el nostre company, Dr. Alfonso Ballesteros Fernández.