Dijous passat, 23 de gener, va tenir lloc en la seu de la Reial Acadèmia de Medicina dels illes Balears la sessió inaugural del curs acadèmic 2025.
El doctor Joan Besalduch Vidal, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Balears (RAMIB), va obrir l’acte agraint a les autoritats, col·laboradors, patrocinadors i públic assistent la seva presència.
En repassar la crònica del curs 2024 va destacar el programa de Sessions científiques, impulsat per la Comissió Científica encapçalada pel Dr. Jordi Reina així com l’esforç de la Comissió encarregada de redactar la reforma dels nous estatuts, en aquest cas encapçalada pel Dr. Macià Tomàs, de la qual han format part els acadèmics Pere Riutord, Josep Francesc Forteza i Josep. Maria Vicens.
També va comunicar que amb motiu del X Aniversari de la proclamació de Sa Majestat el Rei Don Felip VI, la Reial Acadèmia Nacional de Medicina d’Espanya durà a terme un llibre que reculli les activitats de totes les Reials Acadèmies de Medicina durant els últims 10 anys. El Ple, per convenciment i assentiment, va delegar en el Dr. Macià Tomàs l’elaboració d’aquest document que resumeix l’activitat de la RAMIB en aquest període.
També va informar del pas a Acadèmic Emèrit del M. Il·ltre. Sr. Javier Cortés, fins ara Secretari General de la Corporació que deixa una profunda estima entre els membres de l’acadèmia i al qual va agrair la seva important dedicació.
L’acte va prosseguir amb la lectura de la memòria acadèmica 2024 a càrrec del vicesecretari M. I. Sr. Josep Maria Vicens Gómez.
Aquesta memòria recull, entre altres punts, l’agraïment a totes les entitats i persones que col·laboren amb la corporació.
Així mateix va exposar que la corporació ha dut a terme deu sessions de govern ordinàries i cinc extraordinàries i 16 sessions científiques durant el curs 2024.
D’altra banda, la revista de la Reial Acadèmia, Academic Journal of Health Sciences, ha continuat creixent en difusió i qualitat de la mà del seu director, M. Il·ltre. Sr. Angel Arturo López. La revista acadèmica, integrada des del 2014 en la plataforma universitària Biblioteca Digital de les illes Balears (BDIB), en 2024 va sumar 417.422 descàrregues d’articles i exemplars sencers. Per mitjà de DIALNET les descàrregues comptabilitzades sumen 179.400. La revista ocupa, un any més, el primer lloc en el rànquing de publicacions de caire científic i sanitari de la plataforma universitària balear.
A aquestes xifres cal afegir 867.255 descàrregues d’articles efectuades per usuaris des de la web pròpia de la revista acadèmica, pàgina web que va rebre un total de 645.913 entrades en 2024.També va destacar els números de les visualitzacions de l’activitat acadèmica en el canal propi de youtube les quals ascendeixen a 79.100 en finalitzar en 2024.
Una vegada finalitzada la lectura de la memòria acadèmica el M. Il·ltre. Sr. Jordi Reina Prieto va ser l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural que va tenir per títol “Efímers i canviants, però constants i veritables”.
Durant la seva intervenció el Dr. Reina va explicar el concepte biològic dels virus, per què són com són, quines són les característiques que els fan canviar, la capacitat de mutació que tenen respecte a l’entorn… del que coneixem sobre la seva forma d’actuació que és, en definitiva, la que ens permet fer-los front. Conèixer els seus comportaments ens permet entendre’ls.
Els virus són absolutament distints a qualsevol altre microorganisme conegut en el món. Tenen un comportament biològic distint i costa molt saber com actuaran o atacar, són molt intuïtius, tenen estratègies i estan marcats genèticament per a fer el que han anat fent al llarg dels anys.
Els beneficis globals que ens aporten superen als desastres que provoquen; hem d’acceptar, al nostre pesar, que sense virus, i no sols els fagos, no podríem viure”.
Una vegada finalitzat el discurs inaugural es van lliurar els premis i distincions corresponents al curs acadèmic 2024.
DISTINCIONS CURS ACADÈMIC 2024
Acadèmics corresponents electes
Dr. Jaume Mercant i Ramírez
Dr. Antoni Marimon Riutort
PREMI DE LA REIAL ACADÈMIA DE MEDICINA DE LES ILLES BALEARS
Títol: “Evaluación de la comparación de diferentes modalidades de ejercicio físico sobre el control glucémico en personas con prediabetes”
Dra. Aina M. Galmés Panadés, Natalia Garcia Coll. Universitat de les Illes Balears. Palma de Mallorca, Espanya.
PREMIS PATROCINATS
Premi Prof. Jean Dausset a la millor tesi de Medicina i Ciències Afins, elaborada a les Illes Balears dins el curs acadèmic 2022.
Títol: “Estudio de la variabilidad de los parámetros de riesgo de cristalización en orina de 12 horas diurna y nocturna”
María Concepción Mir Perelló. Universitat de les Illes Balears, Palma de Mallorca, Espanya.
Premi Doctor Ramón Rotger Moner per al millor estudi sobre cirurgia i especialitats quirúrgiques.
Títol: “Comparación de la desviación espacial mesial de un prototipo durante la colocación de implantes dentales, validación mediante un estudio preclínico en simulador háptico 3D”
Raúl Cuesta Román, Javier Varona Gómez, Nora López Safont, Joan Obrador de Hevia, Hernán Paublini Oliveira, Emilio Martínez-Almoyna Rifá, Escuela Universitaria ADEMA. Palma de Mallorca, Espanya.
Premi del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, per al millor estudi d’investigació en infermeria en qualsevol dels seus àmbits.
Títol: “Inseguridad alimentaria en adolescentes de Palma. Orevalencia y asociación con características individuales, del hogar y del barrio”.
Laura Capitán Moyano, María Arias Fernández, Pablo Álvarez Greciano, Aina Huguet Torres, Bárbara Martin, Enrique Castro Sánchez. Miquel Bennasar Veny, Aina M Yáñez. Departamento de Enfermería y Fisioterapia, Universitat de les Illes Balears. Palma de Mallorca, Espanya.
Premi Hospital Quirónsalud PalmaPlanas, al millor estudi sobre les especialitats mèdiques.
Títol: “Efecto protector del filato sobre las complicaciones vasculares en pacientes con diabetes mellitus tipo 2 de alto riesgo cardiovascular”.
Antelm Pujol Calafat.Servicio de Endocrinología y Nutrición del Hospital Universitario de Son Llátzer.Palma de Mallorca, Espanya
Premi del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, per al millor estudi d’investigació en l’àmbit de les ciències farmacèutiques.
Títol: “¿Incrementa el consumo de estatinas los valores de escalas de riesgo de resistencia a la insulina?”.
José Ignacio Ramírez Manent, Ignacio Ramírez Gallegos, María Gordito Soler, Miguel Aguiló Juanola, Hilda González San Miguel, Marta Marina Arroyo, Katrina Riera Routon. Grupo ADEMA-Salud. Palma de Mallorca, Espanya.
Premi ADEMA, per al millor estudi de recerca en salut bucal i nutrició.
Títol: “Efecto de la dieta mediterránea sobre las escalas que valoran el hígado graso no alcohólico y la fibrosis hepática”.
José Ignacio Ramírez-Manent, Lluis Antoni Rodas Cañellas, Sofía Montemayor Frías, Isabel Pilar Soler Pocoví, Pablo Estabala Alandez, Alicia Julibert García. Grupo ADEMA-Salud IUNICS. Palma de Mallorca, Espanya.
Premio Laboratorio Dr. Cortés, per a la millor publicació sobre Oncologia Ginecològica realitzada per professionals radicats a les Illes Balears.
Títol: “Detecting Atypical Sentinel Limph Nodes in Early-Stage Cervical Cancer Using a Standardized Technique with a Hybrid Tracer”.
Joana Amengual Vila, Anna Torrent Colomer, Catalina Sampol Bas, Adriana Quintero Duarte, Mario Ruiz Coll, Jorge Rioja Merlo, Octavi Cordoba. Hospital Universitari Son Espases. Palma de Mallorca, Espanya.
Una vegada finalitzat l’acte d’entrega de premis i distincions es va donar per inaugurat el curs acadèmic 2025 per part del president de la corporació, finalitzant així l’acte.
Pot visualitzar la lectura de la memòria acadèmica en el canal de youtube de la corporació:
També pot visualitzar el discurs inaugural en el següent enllaç: