Dia 2 d’abril de 2024 es va celebrar en la seu acadèmica de Ca Campaner la sessió científica “Desxifrant els efectes de l’alcohol en el cervell: nous descobriments i perspectives terapèutiques”.
La sessió va ser duta a terme pel Dr. Santiago Canals Gamoneda, Professor de Recerca del Consell Superior de Recerques Científiques de l’Institut de Neurociències d’Alacant.
Va obrir l’acte el president de la RAMIB, Excm. Sr. Joan Besalduch Vidal, donant la benvinguda a la ponent, a les autoritats i al públic present.
Va presentar al ponent, l’acadèmic numerari M. Il·ltre. Sr. Claudio Mirasso Santos exposant el currículum del ponent.
La ponència va tractar sobre la substància psicoactiva més consumida a Espanya: l’alcohol.
En la ponència es va presentar evidència acumulada pel nostre laboratori en els últims 10 anys sobre les alteracions que es produeixen en el nostre cervell a conseqüència del consum crònic d’alcohol.
L’alcohol és problemàtic per al sistema nerviós central amb qualsevol dosi, des de la primera gota. Per al cervell un got de vi al dia no és bo.
Els nostres treballs, juntament amb les evidències presentades per altres grups de recerca, demostren que l’alcohol afecta la mielina i desenvolupa una resposta inflamatòria en la substància grisa.
En la presentació el Dr. Canals va argumentar com aquestes alteracions, que progressen en l’abstinència primerenca en absència de consum d’alcohol, poden contribuir de manera directa al procés de l’addicció.
A més, va mostrar al públic assistent i al qual va seguir la sessió des del canal de youtube de la corporació com una intervenció dirigida a millorar la microestructura de la substància blanca es tradueix en una recuperació funcional i una reducció de les recaigudes.
En conjunt, els nostres resultats suggereixen que les alteracions estructurals, no sinàptiques, poden estar en la base de la patologia.
Així mateix va comentar que els botellons en edat primerenca són un dels problemes psiquiàtrics més greus amb conseqüències a nivell de trànsit, associat amb el càncer o a més del 80% dels casos de violència de gènere. Amb els joves és pitjor perquè el sistema nerviós està en formació i és un procés que dura molt. Fins als 20 anys no es forma la part frontal en la qual es fonamenta la presa de decisions. Si afegim alcohol i alterem l’estructura impedim un desenvolupament normal, i la població serà més insegura.
Una vegada finalitzades la ponència es va obrir el torn obert de paraula habitual en el qual el públic va poder plantejar diverses qüestions que van ser respostes per la ponent.
En finalitzar el debat el president de la corporació va tancar l’acte agraint a la ponent la seva magnífica ponència i la importància de la seva labor.
Pot visualitzar la emissió en el canal de youtube de la corporació: