Dia 5 de març de 2024 es va celebrar en la seu acadèmica de Can Campaner la sessió científica La cultura com element de transformació.
La sessió va ser duta a terme per la Sra. Inés Enciso Merino, Gestora cultural especialitzada en projectes relacionats amb la inclusió i la participació de persones amb discapacitat en el marc professional de les arts escèniques a més de coordinadora de l’àrea de Desenvolupament i Recerca en l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya.
Va obrir l’acte el president de la RAMIB, Excm. Sr. Joan Besalduch Vidal, donant la benvinguda a la ponent, a les autoritats i al públic present.
Va presentar a la ponent, el secretari general de la corporació M. Il·ltre. Sr. Javier Cortés Bordoy exposant el currículum de la ponent. Va manifestar que era un orgull per a la RAMIB comptar amb la ponent i va destacar la important labor que duu a terme en tots els seus projectes.
La ponència va tractar sobre com a través de l’art es pot contribuir al canvi de percepció social de la discapacitat i per què hem de garantir l’accés igualitari a la cultura de totes les persones.
Així mateix es van exposar els beneficis dels projectes artístics en contextos sanitaris i la seva importància en la humanització de l’atenció hospitalària.
El que fem és mesurar científicament l’impacte que tenen les teràpies mediques enfocades en les arts, en aquest cas les arts escèniques i audiovisuals, en patologies neurològiques, que és el nostre camp. Són patologies difícils de tractar sobre des de les teràpies mèdiques i tenen a veure amb l’autoestima, la percepció, l’expressió, i els resultats són realment sorprenents, en alguns aspectes són determinants.
Aquest tipus de teràpies fan que, a través de l’art, s’humanitzin espais a priori freds i complexos, a vegades amb molt de dolor i situacions difícils, com poden ser els hospitals, més encara quan parlem de centres pediàtrics.
La Sra. Enciso va exposar que el seu projecte és nou i es porta treballant des de fa alguns anys, però és veritat que tenim la sensació que moltes teràpies enfocades en la cultura no es realitzen de manera ordenada, i ara hem aconseguit una ajuda d’una fundació per a poder investigar a l’hospital sobre la figura del mediador artístic, algú que coordini i sobretot dirigeixi de manera ordenada totes i cadascuna de les propostes artístiques que es van realitzant, cada vegada són més els artistes que estan compromesos amb aquest treball en centres hospitalaris, però encara queda molt per fer per a assentar-lo.
En alguns casos s’ha millorat moltíssim a nivell autoestima, prejudicis i estigmes, fins i tot l’expressió. En el cas de Yo cuento, vam estar en els estudis de Netflix, veient els platons de rodatge, va ser una experiència per a ells, gravem un curtmetratge, el van passar molt bé». La seva labor, a més, ha rebut aplaudiments de la reina Letizia, que va venir a conèixer el nostre treball i als nens i nenes. De fet, els ‘nens’ van incloure aquesta visita ‘real’ en el citat curtmetratge en Netflix.
La repercussió de Yo cuento ha arribat fins i tot a l’altre costat del món, fins al Centre Hospitalari Pereira Rossell de Montevideo, on també estan treballant en aquesta línia, per la qual cosa la ponent va manifestar que «no podem estar més satisfets».
Una vegada finalitzades la ponència es va obrir el torn obert de paraula habitual en el qual el públic va poder plantejar diverses qüestions que van ser respostes per la ponent.
En finalitzar el debat el president de la corporació va tancar l’acte agraint a la ponent la seva magnífica ponència i la importància de la seva labor.
Podrà seguir la sessió en directe en el canal de youtube de la corporació: